Le chef de la diplomatie américaine s’engage à veiller au bon déroulement des élections en Haïti

Le chef de la diplomatie américaine s’engage à veiller au bon déroulement des élections en Haïti

Ce jeudi 11 mars 2021, le chef de la diplomatie américaine, Anthony Blinken, au cours de son intervention devant le comité des Affaires étrangères de la chambre des représentants des USA, s’est engagé à veiller à l’organisation d’élections justes et équitables en Haïti.

D’après les informations disponibles, un grand nombre de politiciens américains se questionnent sur les dernières actions, “traitées d’autoritaires et anti-démocratiques” du président Jovenel Moïse. Surtout à l’approche des élections.

Barbancourt

le rhum des connaisseurs

Afin d’enlever les doutes face à cette situation préoccupante, le chef de la diplomatie américaine se dit prêt à veiller sur l’organisation des élections en Haïti pour qu’elles soient justes et équitables. “Nous avons besoin de voir que les Haïtiens, avec le soutien de la communauté internationale, organisent véritablement des élections libres et équitables cette année. Sur le papier, au moins, les élections législatives et présidentielle sont prévues entre septembre et novembre. Nous mettrons le focus afin de voir comment elles peuvent être effectivement libres et équitables. C’est quelque chose sur laquelle nous veillons activement”, a-t-il déclaré.

Entre autres, il a également partagé ses préoccupations et déploré le fait que le pays soit dirigé par décret. C’est pourquoi, M. Blinken a recommandé aux autorités haïtiennes de limiter le nombre de décret pour des fonctions essentielles.

Laïka Mezil

1 comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • Lisane ANDRE
    12 mars 2021, 11:47

    10 QUESTIONS-ANWERS SOS HAITI/ INTERNATIONAL DICTATORSHIP
     QUESTION # 1 :
    Apart from Haiti, which other Caribbean and Latin American country is under the supervision of the United Nations Security Council?

    ANSWER : None except Haiti

     QUESTION # 2 :
    Since when is the United Nations Security Council overseeing Haiti?

    ANSWER : Since 2004, therefore, for 17 years! (Res # 1529/Feb 29, 2004)

     QUESTION # 3 :
    How many missions have been placed in Haiti by the United Nations Security Council since 17 years?

    ANSWER : Several. Include… MINUSTAH – MINUJUSTH – BINUH

     QUESTION # 4:

    What is the role of these missions decided by the United Nations Security Council for 17 years?

    ANSWER : Strengthening the country’s stability and the protection of human rights

    QUESTION # 5:
    Has the United Nations Security Council brought strong stability to the country during its 17 years of supervision?

    ANSWER: No
    ON THE CONTRARY, the Security Council has always been cynical in turning a blind eye to the myriad of active gangs across the country killing citizen-citizens with impunity.

    QUESTION # 6:
    In addition to these active gangs that sow death, has the United Nations Security Council itself participated in the commission of massacres against the Haitian people?

    ANSWER: YES.
    The United Nations Security Council has caused the death of 30 thousand Haitians.

    QUESTION # 7:
    How did the United Nations Security Council take the lives of these 30 thousand Haitians?

    ANSWER: In the same year of the earthquake in Haiti, the United Nations Security Council landed infected Nepalese soldiers who shot 30 thousand Haitians with cholera and all that blood still floods the chests of members of the Security Council.

    QUESTION # 8:

    Has the Security Council taken responsibility and done justice to Haiti for this despicable massacre?

    ANSWER: NO. AFTER 11 YEARS, NO!

    Instead, the Security Council continues to turn a blind eye and allows weapons and ammunition to pass for gangs to terrorize the Haitian people so that rapacious governments like the one in the United States can open their claws wide to plunder the country’s resources and keep it in the swamp of misery.

    QUESTION # 9:
    Apart from their lackey Jovenel Moise, what other lackeys are accompanying the United Nations Security Council in this revolting plot against the Haitian people?

    ANSWER :
    The Security Council is assisted in this evil approach by two terrorist entities: CORE GROUP, which brings together in Haiti ambassadors from Security Council member countries in the United States of America ; the second terrorist entity blocking the Haitian people in their dream of liberation is the Organization of American States (OAS), the lackey of the North American government.

    QUESTION # 10:
    Will the Haitian people escape from this INTERNATIONAL DICTATORSHIP that is programmed to the presence of bloodthirsty dictators in Haiti so that the country will remain forever without a future and alienated?

    .
    ANSWER: YES!
    The Haitian people, of course, will escape because the founding Father of the Nation has already charted the path that is: To stand up to face the racism of the white settlers nostalgic for slavery and to walk hand in hand with all foreigners-foreigners in solidarity with the struggle of the Haitian people like the Poles who fought alongside our ancestors to drive the French colonists out of the country.

    .
    DOWN WITH THE CYNICAL AND EVIL UNITED NATIONS SECURITY COUNCIL!
    DOWN THE CORE GROUP AND THE TERRORIST OAS!
    LONG LIVE A SOVEREIGN HAITI!

    .
    .
    Lisane ANDRE

    Great granddaughter of rebellious and victorious slaves

    REPLY